Hoppa till innehåll

Rapport: Peking – Bajenkaos.

augusti 11, 2010

För två år sedan hade Hammarbysupportrarna sin bojkott mot att gå in på bortalagens arenor med anledning av ett regelverk som etablissemanget ville införa. Vid besöket i Norrköping stod ett par hundra supportrar utanför och sjöng, eldade och uppträdde positivt och sansat samtidigt som man höll sig utanför. Det här resulterade efter ganska lång tid att polisen helt plötsligt bestämde sig för att utan riktig dialog spärra in alla i olika grader av frihetsberövning beroende på vilket val man gjorde och det gjordes samtidigt som man byggde upp en otäck och otrevlig stämning. Det var ingen tvekan om att det här var onödigt och kränkande tilltag och även ifk Norrköpings säkerhetschef uttalade inför den här matchen att dom beklagar det polisen gjorde vid förra tillfället, precis som Hammarbys. Fansen åkte hem med känslan att ha blivit behandlade som djur

Från supporterhåll var saken klar inför denna resa, och det att inget gratis skulle ges. Polisen försökte få upp en kommunikation och det fåtal dom fick tag på utlovades trevligt bemötande och bla bla. Så lättköpta visade sig inte Bajarna vara utan gick i vanlig Bajenanda in med inställningen att ändå villkoren i stan skulle dikteras av Bajen, polisens kommunikation var lika med icke kommunikation och deras förslag fanns ingen anledning att lita på på grund av noll förtroendekapital. Ville dom undvika bråk hade det bara varit att ställa en mur kring norrköpings grabbars krog och låta Bajen i övrigt gå som dom ville. Men istället försökte man sätta upp spärrlinjer och dessa forcerades om och om igen.

Det tog sin början utanför krogen. Hundratals Bajare ställde upp och tåget satte direkt av mot polislinjen och bröt igenom den. Tåget fortsatte och tog över Norrköpings gaturum och det var nu en flod som inte gick att stoppa. Polisen svarade med att sätta upp ännu en linje en bit längre bort för att få fansen att vika av från gatan. Batonger och spray försökte stoppa det främsta ledet men utan lycka och linjen forcerades med dunder och brak och poliser som fick kasta sig undan. Efter att ett par hundra passerat igenom lyckades de blå få upp linjen igen och hotade med mer våld. Bajare som redan passerat vände då tillbaka och gick till attack varpå direkt slagsmål med polisen följde. Folk gick på från två håll och polisen kunde inte hålla emot varpå linjen öppnades och ett par hundra till kom igen. Det var en elektrisk stämning där det uttalade utropet En för alla, alla för en, gick som en ryggrad genom folkmassan. Nästa avspärrning var inte långt därifrån och med avspärrningen innan så fanns en känsla av inspärrning. Fronten gick då till attack med bengaler och raketer och höll linjen mot polisen samtidigt som supportrar bakom kunde välla förbi en sidoväg och sedan brast också denna polislinjen för bakomvarande att passera, det var för många och för stor kraft. Ilskan var nu ordentlig och olika sorters beväpningar togs upp och användes slungandes mot all hotbild som kom i vägen. Massan hade nu delats upp och Bajare sprang runt överallt och letade motstånd. För en del så blev det rakt in i två krogar med Norrköpingsfolk, det som var anledning till avspärrningarna.

Vid dessa krogar hade bara någon minut innan den stora horden kom en av Bajens ultrasgrupper gått förbi och vevat på Norrköpings ultras som fick sig en hel del smällar och trasig krog. Polis gick in och tryckte undan Bajarna till följd att Pekingultras bakom polislinjen uppträdde modigare och modigare och skrek kaxiga tillmälen…fram till man upptäckte att polisen åt andra hållet inte alls lyckats stoppa Bajenfansen och de tidigare så högljuda fejk-ultrasarna flydde nu iväg från den plats dom som hemmalag borde stå kvar och hålla. På andra sidan vägen där Pekings grabbar höll till blev det dock motstånd med slagväxlingar och kastande av föremål fram till att peking grabbarna flydde in. Bajen bestod här av en salig blandning av i huvudsak ultras och några yngre grabbar men även vanliga fans som stod upp för sina gröna och vita färger.

Det här var ett regelrätt upplopp med tre sprängda polislinjer trots batonger och pepparsprej. Innan var det ”En för alla, alla för en – Bajen” som fanns med och gemofördes med dunder och brak. Det var matchtröjor och halsdukar med i kravallen, alla var rykande införstådda med att det inte skulle ges vika. Det har var en pay back och inga anmälningar i världen i efterhand lär förändra belåtelsen över detta svar till Norrköpingspolisen. Det hade kunnat bli en lugn tillställning med en riktig kommunikation eller när den inte gick ett från början valt mellanting mellan fansens önskemål och polisens säkerhetstänk borta vid Peking. Nu försökte polisen göra valet från en överdriven plats och då kommunikationen med deras polis inte sågs som annat än ett spel så blev resultatet detta. Det var kaos i flera omgångar och på flera plan.

I övrigt så kan noteras att Norrköpingsgrabbarna inte ens höll rent inne i sin krog utan fick två besök från olika Bajengrabbar där det sista gick till så att en liten grupp grabbar när matchen var igång gick in på krogen och hånade ett par pekinggrabbar som inte ville stå upp för sin stad, krog och heder. En liten slagväxling följt av instormande polis blev resultatet där pekinggrabbarna givetvis höjde sina röster när allt var över och skyddet fanns. Kvällens citat tas från en pekinggrabb ”Vet du vem jag är eller?”.  Ryktet har spridits och hela Stockholm med allas kontaktnät är nu informerade och livrädda.

Match kommenteras inte, Bajen är för dåliga och kampen får bli för en kvalplats. Stämningen på läktarna var helt ok med tanke på att ett större internslagsmål av gamla Bajenskolan tog mycket energi, men nu är utrett. Angående Peking så är det noterbart hur jävla oförändrad utveckling deras klack haft jämfört med typ 10 år sen. Match med fullt med folk och dom ser ut som och hörs som, 100 pers. Att Norrköpings grabbar och ultras dessutom hade bara att stå och trycka på sin lilla krog och hoppas på polisens arbete spär bara på intrycket av en svag kultur. Det är just en liga det, den yta dom kan hålla i sin stad är mindre än en parkeringsplats

Vi fick in en hälsning från en veteran i sammanhangen som vi asvlutar med:  ”Alla deltagande Bajare som stod upp för varandra och visade att vi svarade på polisens förnedrande behandling av oss från förr. Julgranar, ultras och grabbar gjorde ett mycket bra jobb för varandra och ska ta åt sig äran för att åstadkomma något som få andra hade klarat!”

Vi har också fått en dikt inskickad av gamla redaktionen och den avslutar vi med:

Ett förändrat industrilandskap
Som förr, nu åter
I en dimma
Ett förändrat liv
Det samma

No comments yet

Lämna en kommentar